facebook
Somkuthy OPTIKA - környezetbarát optika
Szolgáltatásaink Forgalmazott termékek Környezetvédelem Akciók
Időpont foglalás vizsgálatra
Előző hónap 2023. Május Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
GYIK
Szaktanácsok
Partnereink
bemutatkozás

SOMKUTHY OPTIKA: Szemüvegkészítés - szemvizsgálat - szemüvegjavítás - kontaktlencse vizsgálat - tanácsadás.
Szemüvegkeretek kaphatók széles választékban, kedvező áru és világmárka pl.: Exalto, Escada, Lacoste, People, Police. Szemüveglencsék: Üzleteinkben mind a 3 magyarországi ismert világcég (ESSILOR, HOYA, ZEISS ) minőségű termékeit forgalmazzuk, de beszerzéseinknél preferáljuk a hazai gyártó NOPTIKER KFT. receptura és széria termékeit. Multifokális lencséink nagyobbik fele ma már a spanyolországi gyártó INDO cég terméke. Mely cégről tudni kell, hogy a világ leginnovatívabb gyártója.

 

A kontaktlencsékről röviden

Hogy mi is az a kontaktlencse?

Ez egy olyan, műanyagból készült lencse, mely egy vékony könnyfilmen úszik.
A kontaktlencséket kezdetben szilikátüvegből készítették, ám a különböző hátrányok kiküszöbölése céljából ma már műanyagokat használnak.

Milyen fajta kontaktlencsék vannak?

A lencséket három szisztéma szerint csoportosítjuk.

1. anyaga szerint:
     a. Kemény (PMMA) lencsék
     b. Félkemény (gázáteresztő) lencsék
     c. Lágy lencsék

Kemény lencsék (PMMA): Ez egy kemény anyagú, a lágy lencséhez viszonyítva kisebb átmérőjű. (a szaruhártya a könnyben oldott oxigénhez jut, mely pislogás hatására a szem és a lencse között folyamatosan cserélődik)
Félkemény lencsék: A megnevezés igazából nem túl találó, hisz ez a lencse ugyanolyan kemény, mint a PMMA lencse. A különbség az, hogy itt már a lencse szerkezetét úgy alakították ki, hogy már maga az anyag is átengedje az éltető oxigént.
Lágy lencsék: Ma már a legelterjedtebbek a világon, mivel jóval kényelmesebbek, és könnyebben megszokhatóak, mint az előzőek. Rendkívül puha anyagból készülnek, ha akarjuk össze is gyűrhetjük őket, viszont vigyázni kell vele, mert egy pici bevágás, amit okozhat köröm, vagy kontaktlencse-tároló kupak, és máris kész a baj, elszakad a lencse. Ez még rutinos viselőkkel is elő szokott fordulni, de egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük. A lencse, ami kézbe véve homogénnek tűnik, porózus anyag. Nagy mennyiségű vizet tartalmaz, melyen keresztül a szem oxigénhez juthat.
2. élettartama szerint:
        - Rövid élettartamú
        - Hosszú élettartamú
        - Rövid élettartamú: manapság a legnépszerűbb lencsék, hiszen használatuk, tisztításuk egyszerű, és ami a legfontosabb nagyon biztonságosak. Rengeteg féle lencse közül választhatunk:

  • 3 hónapos
  • 1 hónapos
  • 2 hetes
  • 1 hetes, sőt kezd elterjedni az 1 napos lencse is.

Minél rövidebb a lencse élettartama, annál biztonságosabb, hisz rövid időközönként rakunk a szemre teljesen tiszta, steril lencsét, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt.
Hosszú élettartamú: ide tartoznak a 6,9,12 hónapos lencsék. 1 év viselés után a leghosszabb élettartamút is ki kell dobni. Tisztítása körülményesebb, hiszen ki kell egészíteni fehérjeoldással, hidrogén-peroxidos fertőtlenítéssel. Előnye az ára, hiszen éves szinten a költség kisebb (amíg el nem hagyjuk, szakítjuk, vagy le nem engedjük a lefolyón).

 

Viselés módja szerint megkülönböztetünk nappali és kiterjesztett viseletű lencséket.
Nappali viselet: a lencsét lefekvés előtt ki kell venni, meg kell tisztítani, majd tároló oldatba kell helyezni. Régebbi típusoknál meghatározták a nappali viselés időtartamát. (max. 10-12 óra). Ma már nincs megkötés. Amíg ébren vagyunk, addig hordhatjuk, sőt ha délután elszunyókálnánk egy órácskára, akkor sem történik semmi baj. Ha éjszakára véletlenül bent maradna higiéniai, vagy egyéb okok miatt, ne essünk kétségbe. Ekkor viszont reggel ki kell venni, és egy nap szünet után másnap (jó alapos tisztítás után) újra folytathatjuk a viselést.
Kiterjesztett viselet: ez annyit jelent, hogy a lencse oxigén áteresztő képessége annyira magas, hogy a szem csukott állapotban is kap elég oxigént, ezért akár aludni is lehet benne. Itt is többféle élettartammal találkozhatunk. Fontos, hogy a kontaktlencse specialista utasításait minden körülmények között be kell tartani!!

Néhány szó a színes kontaktlencsékről:

Bizonyára már mindenkiben megfogalmazódott (ha máshol nem, hát reggel a tükör előtt) mi lett volna, ha történetesen nem barna, hanem kék szeme lenne. Van megoldás!

A színes kontaktlencséket két fő csoportra oszthatjuk.

- Az egyik lencse csak árnyalatot változtat. Ezeket a típusokat világos szeműek használhatják. A lencse anyagában színezett, így az eredeti szemet látom, csak más árnyalatban. Példának okáért, ha valakinek szürkés zöld szeme van, ezekkel a lencsékkel kicsit zöldebb, kékebb, kékes zöldebb szemet láthatunk. A kapott színt az eredeti szemszín befolyásolja.

- Sötét szeműeknél (pl. barna) az árnyalatváltoztatás nem hoz eredményt. A szem szín megváltoztatását úgy oldották meg, hogy a lencsére felfestettek, az eredeti íriszhez nagyon hasonló színes mintát, aminek a közepén hagytak egy üres részt, amin kiláthatunk. A kapott színhatást már csak kis mértékben befolyásolja az eredeti szemszín. Ennek a lencsének van két apró hibája. Az egyik az ára (3x annyiba kerül, mint a hagyományos lencse), a másik az, hogy közelről látszik hogy ez nem az eredeti szem.

Még három jó tanács, hiszen ma már hazánkban is óriási a választék. Kezdésnek célszerű rövid élettartamú, nappali viselésű lencsét választani. Ennek több oka van:

  - ha mégsem tetszik, vagy kellemetlenségek támadnának (szerencsére nagyon ritkán) nem kell drága hosszú élettartamú lencsét kidobni.

  - Kezdeti próbálkozásoknál könnyen előfordulhat, szakadás.(aki még nem szakított el lencsét, az nem is igazi viselő)

  - Kivétel-berakás tudományát el kell sajátítani, ami minden napi próbálkozás esetén általában 1 hét. Napi viselésű lencse esetén erre rá is vagyunk kényszerítve, viszont a kezdeti nehézségek meghozzák gyümölcsüket, és rövid idő alatt nagy rutinra tehetünk szert.


 
 
Bemutatkozás
Üzletünk
Elérhetőség és biztonság
Szolgáltatásaink
Forgalmazott termékek
Környezetvédelem
Akciók
Szaktanácsok
Partnereink
bemutatkozás
Copyright © 2011. Somkuthy Optika. Minden jog fenntartva. | Beállítás kezdőlapként | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum www.ysolutions.hu